Verkorting alimentatietermijn?

De alimentatietermijn voor partneralimentatie staat al langer tijd onder druk. Zijn de huidige termijnen nog wel van deze tijd?

De situatie dat de vrouw thuis bleef om achter het aanrecht te staan en om voor de kinderen te zorgen terwijl de man druk bezig is met zijn carriere lijkt immers niet meer van deze tijd. De gedachte achter de partneralimentatie is dat de partner met minder arbeid na de scheiding de tijd krijgt om zich op de arbeidsmarkt te gaan ontwikkelen. Deze partner kan daardoor na verloop van tijd in zijn of haar eigen levensbehoefte voorzien. Aangezien dit niet van de een op de andere dag mogelijk is, ontvangt de partner eerst de nodige financiele ondersteuning in de vorm van alimentatie.

Steeds vaker blijven de echtgenoten na de komst van kinderen allebei (deels) werken en nemen zij allebei de nodige zorgtaken voor de kinderen voor hun rekening. Het verschil op de arbeidsmarkt tussen de partners is daardoor veelal kleiner geworden. Men kan daardoor eerder (volledig) in de eigen levensbehoefte voorzien. Een aanpassing van de alimentatietermijn lijkt derhalve gepast.

Momenteel heeft men recht op 12 jaar partneralimentatie indien het huwelijk langer dan vijf jaar heeft geduurd of indien er kinderen zijn geboren. Bij een kinderloos huwelijk korter dan vijf jaar heeft men recht op alimentatie gelijk aan de duur van het huwelijk. Een huwelijk van twee jaar geeft dus recht op alimentatie gedurende twee jaar.

 

Het wetsvoorstel heeft tot doel om de alimentatietermijn voor partneralimentatie te gaan verkorten. Kort samengevat wil men met het wetsvoorstel de volgende termijnen gaan invoeren:

hoofdregel: de alimentatietermijn is maximaal 5 jaar

uitzonderingen: 

- indien er kinderen zijn onder de 12 jaar dan heeft men recht op 12 jaar alimentatie

- indien het huwelijk minimaal 15 jaar heeft geduurd en de alimentatieontvanger zit minder dan 10 jaar voor zijn of haar pensioen dan heeft men recht op 10 jaar alimentatie.

 

De tijd zal leren of het wetsvoorstel zal worden aangenomen en of de alimentatiermijn daadwerkelijk op de schop zal gaan.